למה עדיף לגוון ולא להציע לילדים רק ספרי קומיקס?
ספרי קומיקס לילדים בתור ספרי קריאה לתקופת ראשית הקריאה נפוצים מאוד. אך כשספרי קומיקס הם הספרים היחידים אותם קוראים הם עלולים להגביל את ההתפתחות הלשונית וכישורי הכתיבה של הילדים.
במאמר הזה אתאר לכם כמה חשוב לשלב גם ספרי סיפורת בספרייה הבייתית ולמה הגיוון הוא בעל ערך ממשי עבור ילדינו.
1. פיתוח הדמיון ויכולת חשיבה מופשטת:
בספרי קומיקס, העלילה מוצגת בדרך כלל באופן תמציתי, ולעיתים קרובות מסופרת באמצעות האיורים. ספרי סיפורת, לעומת זאת, מאפשרים לילדים לדמיין את הדמויות, המקומות והאירועים בעצם, על סמך התיאורים שבטקסט. היגולת לדמיין חשובה מאוד לילדים היא תורמת ליצירתיות וליכולת לפתור בעיות.
חשיבה מופשטת, הנדרשת בקריאת סיפורים מורכבים, מסייעת לילדים להבין רעיונות שאינם מוחשיים, כגון רגשות, ערכים או מסרים סמויים בעלילה.
2. כישורי קריאה והבנת הנקרא:
ספרי סיפורת לילדים מכילים טקסטים ארוכים ומלאים יותר, הכוללים תיאורים מפורטים, רעיונות סמויים ודמויות מרובות, לעומת ספרי קומיקס בהם המשפטים קצרים, המסתמכים על תמונות להעברת המסר. לכן הקריאה של ספרי סיפורת מסייעת להבין מילים, משפטים ורעיונות שלמים באמצעות הטקסט בלבד. תהליך זה משפר את הבנת הנקרא של הילד – מיומנות חשובה שתסייע לו בכל תחומי החיים, החל מלמידה בבית הספר ועד קריאת טקסטים מורכבים בהמשך החיים.
קריאת סיפורי סיפורת מפתחת את יכולת הבנת הנקרא, שהיא לא רק כלי לימודי חשוב אלא גם בסיס להתפתחות האישית. ילדים הלומדים לקרוא ולהבין ספרי פרוזה מצליחים להפיק משמעות עמוקה יותר מהטקסטים שהם נתקלים בהם בחיי היום יום, בין אם מדובר בספרי לימוד, מאמרים אקדמיים או אפילו כתבות עיתונאיות.
3. כתיבת סיפורים ופיתוח השפה:
חלק מתוכנית הלימוד בבית ספר יסודי היא היכולת לכתוב סיפורים (סטורי טלינג). המטרה שהילדים ידעו לכתוב סיפור הכולל זמנים, רגשות, תיאור סיטואציה בשלמותה ועוד. כשילדים קוראים ספרי קומיקס, הם נחשפים לרוב לטקסטים קצרים ופשוטים המשלבים סלנג או שפה יום־יומית. לעומת זאת, בספרי סיפורת הם נחשפים למבנה עלילה מורכב, לאופן שבו הדמויות מתפתחות ולדרך שבה רעיונות וסיפורים נבנים שלב אחר שלב; ולשלל הרכיבים הנדרשים למיומנות כתיבת סיפור, משפטים שלמים, תחביר תקני, זמנים ומגוון רחב יותר של אוצר מילים. חשיפה זו מפתחת את כישורי הכתיבה שלהם ואת היכולת להעביר רעיונות בכתב בצורה ברורה ומדויקת.
4. מבנה עלילה מפורט ומורכב:
ספרי קומיקס מציעים לרוב עלילות קצרות וממוקדות, שבנויות בצורה ליניארית וכוללות פחות דמויות ופיתולים. לעומת זאת, בספרי סיפורת יש מקום לסיפורים מורכבים, עם דמויות עמוקות יותר, פיתולי עלילה, קווי עלילה מקבילים ונקודות מבט שונות. קריאת סיפורים כאלה עוזרת לילדים להבין קונפליקטים בין דמויות, ללמוד על ערכים חברתיים, ולהבין טוב יותר מצבים מורכבים שמעשירים את חווית הקריאה ומפתחים את החשיבה.
5. שיפור תחביר ואורך משפטים:
בספרי קומיקס, האיורים ממלאים תפקיד משמעותי, הטקסטים קצרים מאוד ומצטמצמים לכדי משפטים קצרים או קריאות. לעומת זאת, ספרי סיפורת מציגים משפטים מורכבים יותר, עם מבנים תחביריים מגוונים, משפטים שלמים ומורכבים, הכוללים תחביר נכון ומגוון סגנונות כתיבה, ועוזרים לילדים להכיר את השפה הכתובה.
6. סלנג מול שפה עשירה:
בספרי קומיקס נפוץ השימוש בסלנג וביטויים יום־יומיים. בעוד שזה יכול להיות מהנה ונגיש, זה לא תמיד תורם להעשרת אוצר המילים. ספרי סיפורת לילדים משתמשים לרוב בשפה תקנית, מציגים ביטויים עשירים, ומעשירים את אוצר המילים והידע הלשוני, חשיפה כזו חיונית לפיתוח שפה עשירה.
לסיכום
אם מתפרש מהמאמר שעלינו להימנע מספרי קומיקס לא זו הייתה כוונתי. לספרי קומיקס לילדים יש יתרונות רבים כמו משיכת ילדים לקריאה, שילוב של אומנות וטקסט, נגישות, פיתוח יכולת הבנה מתמונות ואת סדר ההתרחשויות אך עדיין חשוב לשלב אותם עם קריאה של ספרי סיפורת שהם לרוב ספרי פרוזה. ספרי פרוזה לילדים מעודדים פיתוח יכולות למידה, כתיבה, ודמיון, ותורמים לשפה עשירה וליכולת הבנת הנקרא של הילדים. איזון בין שני הסוגים יבטיח שהקריאה תהיה גם מהנה וגם מועילה.
וזכרו את ההמלצה שלי להמשיך לקרוא יחד עם הילדים גם אחרי שהם יודעים לקרוא לבד… למה? זה כבר תמצאו במאמר הזה.
מחפשים ספרי פרוזה או ספרי קומיקס מומלצים לילדים? אני פה לעזור.