הידעתם? ילדים בתקופת הגיל הרך ילמדו במהלך השנים הראשונות לחיים יותר מכל הידע שיפיקו לאורך כל חייהם, במצטבר.
ולמה בעצם? תחשבו על זה, ילדים מגיעים לעולם כסוג של “דף חלק”, תקופת הגיל הרך היא ההזדמנות לבנות את תשתית הידע שתלווה את הילד לכל אורך חייו. בשנותיו הראשונות הילד ילמד למעשה את העולם- איך מתנהלים בו, איך מתקשרים בו, איך מתפקדים בו ועוד.
בהקשר לכך, מחקרים במדעי המוח מוכיחים כי רוב התבניות העצביות (המודלים שלנו) במוח שלנו נבנות ונוצרות עד גיל שנתיים, וכי עד גיל 3 המוח שלנו מגיע ל90% מהפוטנציאל שלו. למעשה, בגיל הרך נוצרת רשת למידה רחבה מאוד, נוצרים קשרים רבים בין נוירונים שונים במוח. הנוירונים מתחברים זה לזה ומעבירים ביניהם מידע, שהולך וגדל, ובכך הלמידה משתכללת כל הזמן.
זוהי מערכת אשר יש לה תפקיד מכריע על הבחירות שלנו בחיינו הבוגרים, על המהות שלנו ועל מי שאנחנו כאנשים מבוגרים- כשאנו מתמודדים או מבצעים בחירות כאנשים מבוגרים, אנו משתמשים בתבניות העצביות הללו, שהתהוו אצלנו בגיל הרך. ומכאן, למעשה, תקופת הגיל הרך קריטית וחשובה להמשך חיינו בכלל.
ואיך זה מתחבר לספרים ולטקס שינה?
ידוע שקריאת ספרים בגיל הרך תורמת להתפתחות הילד בשלל היבטים, הן רגשיים והן קוגניטיביים. על כן, ישנה חשיבות רבה בבחירת ספרים איכותיים, בעלי תוכן התואם את השלב ההתפתחותי.
קריאת ספרים החל מגיל לידה תורמת לרכישת ידע, לחיבור ויצירת קשרים בין נוירונים במוח המשפיעים על יכולות הלמידה בעתיד הקרוב והרחוק.
ומה מאפשר לתהליכי הלמידה להיטמע? לתבניות העצביות להיווצר ולהתהוות? לזיכרון של הילד להשתכלל ולהתפתח? עיבוד המידע הרב שהילד קולט, המתבצע במהלך השינה העמוקה.
על מנת שילד ייכנס לשינה עמוקה ויבצע למידות משמעותיות, חשוב שייכנס לשינה ממקום רגוע ונינוח. לכן, מומלץ לקיים טקס שינה. טקס השינה נועד לצורך יצירת הבדלה והפרדה עבור הילד בין היום ללילה. כלומר, הוא הסימן שלמעשה היום הסתיים והלילה מתחיל. מטרתו היא לאותת לילד שהיום עומד להסתיים ושבקרוב נכנסים למיטה והולכים לישון. בכך, מועבר לילד המסר כי זהו השלב שבו נכנסים לרגיעה, ביחס לאופן ההתנהלות במהלך היום. המסייע להוריד את רמת האנרגיה של הילד שהצטברה לאורך היום.
ניתן לערוך טקס שינה כבר מרגע הלידה. הפעולה הקבועה תסייע להכניס סדר וקביעות לבית, ובכך תסייע ביצירת הרגל זה, ובהמשך הבנת ההפרדה בין היום ללילה. על הטקס להתקיים בצורה רגועה ונעימה, ומומלץ שיכלול שיר, דקלום או סיפור.
כאמור, קריאת ספרים באופן קבוע בגיל הרך מעשירה את ערוצי הלמידה של הילדים, מרחיבה ומגמישה את הקשרים במוח ומאפשרת למידה חווייתית וכן יצירת רוטינה חיובית יחד עם מבוגר משמעותי.
אין ספק כי קריאת ספרים מאפשרת למידה משמעותית מאין כמותה, שתעובד במהלך השינה ותבוא לידי ביטוי לאורך חיי הילד.
שחר עיני-דהן, יועצת שינה מוסמכת, M.A בהתפתחות הילד
לספרים נוספים לחצו כאן.